Monitoring zaměstnanců a jejich osobní údaje

  • Mgr. Veronika Odrobinová Mgr. Veronika Odrobinová
V současné době neexistují žádné termíny
  • HR a personalistika
  • Právo

Na semináři prakticky a na konkrétních případech srozumitelně vysvětlíme, jak je možné legálně monitorovat zaměstnance a jak lze zpracovávat jejich osobní údaje Vše bude ilustrováno na příkladech soudních rozhodnutí z praxe. Seznámíme vás se správnou praxí a s tím, čemu je lépe se vyhnout.

Cíl semináře

Účastníci se naučí, jakým způsobem je možné zaměstnance kontrolovat a monitorovat a jaké prostředky jsou již nezákonné. Výklad pokryje oblast od osobních prohlídek přes sledování elektronické pošty a aktivit na internetu, GPS a kamery až po biometrické systémy. Budeme se zabývat zpracováním osobních údajů zaměstnanců, včetně jejich sdílení se společnostmi z koncernu a právy a povinnostmi s tím související. Osvětlíme Vám aktuální praxi a názory Úřadu pro ochranu osobních údajů a sankce, které Vám hrozí při porušování povinností.
Na praktických případech bude předvedeno rovněž nejčastější pochybení zaměstnavatelů v této oblasti. Účastníci budou upozorněni i na plánované změny v oblasti ochrany osobních údajů.

Komu je seminář určen

Zástupcům jak soukromého, tak veřejného sektoru, zejména vedoucím zaměstnancům, právníkům, personalistům a interním auditorům

Program

Polodenní seminář 9:00 - 13:30 hod

  • proč kontrolovat zaměstnance
  • právní rámec
  • osobnostní práva zaměstnanců
  • ochrana osobních údajů
  • osobní prohlídky zaměstnanců
  • prohlídky pracovních míst, šaten a jiných podobných prostor
  • kontrola na alkohol a drogy
  • zákoník práce vs. ochrana osobních údajů
  • odposlech a záznamy telefonů
  • nahrávání zaměstnanců
  • kontrola korespondence zaměstnanců (dopisy, emaily)
  • aktivity zaměstnanců na internet
  • sociální sítě
  • GPS a lokátory
  • kamerové systémy
  • diskuze a zodpovězení dotazů

Další informace

Každý účastník kurzu obdrží CERTIFIKÁT o jeho absolvování, který může využít ve svém CV v části o doplňkovém odborném vzdělávání.
V ceně semináře je zahrnuta dopolední kávová přestávka.

Mgr. Veronika Odrobinová

Mgr. Veronika Odrobinová

je partnerkou advokátní kanceláře Dvořák Hager & Partners od roku 2013. Vedle své advokátní praxe se Veronika Odrobinová věnuje i publikační činnosti – je spoluautorkou „Velké knihy smluvních vzorů" nakladatelství C. H. Beck a dále pravidelně publikuje odborné články. Veronika je místopředsedkyní představenstva Czech Employment Lawyers Association, členkou Kolegia expertů Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů a European Employment Lawyers Association.